Iako je medijska slika ponešto drugačija, Bernie Ecclestone navodno smatra da Lewis Hamilton zasluženo nosi titulu F1 prvaka, usprkos činjenici da Massa ima više pobjeda. Cijela priča odnosi se na predložene medalje, odnosno novi sustav bodovanja koji Bernie želi uvesti, a sve zbog toga jer je nezadovoljan što je Lewis Hamilton postao novi Svjetski prvak sa svega jednim bodom prednosti ispred Masse iako Brazilac ima pobjedu više.
No, Bernie je lukav i zasigurno nikad ne bi priznao da razmišlja na taj način. "Lewis je zasluženo postao Svjetski prvak i nitko od mene nije sretniji zbog toga. Njemu je bilo suđeno da postane prvak i samo je bilo pitanje kad, a ne dali će to uopće postati. Jedina stvar koja mi je zasmetala je činjenica da po aktualnom sustavu bodovanja Lewisu je bilo dostatno peto mjesto da uzme naslov. Ne mislim da gledatelji dolaze na utrke da gledaju velikog vozača kako se bori za peto mjesto, već žele da se najbolji vozači žestoko bore za pobjedu."
S novim sustavom bodovanja i zlatnim medaljama ipak bi se smanjila dominacija. Naime, četiri ili pet utrka do kraja sezone, vozač koji zaostaje tri ili četiri zlatne medalje ipak ima mogućnost osvojiti prvenstvo, što je puno manje izgledno u sadašnjem sustavu u kojemu je razlika između prvo i drugoplasiranog svega dva boda", izjavio je Bernie za F1 službenu stranicu.